Când ai nevoie de un serviciu de mentenanță web?
Ce este mentenanța web, cât costă, la ce să fii atent când semnezi un contract de mentenanță web și ce servicii ar trebui să conțină acesta
Ce sunt serviciile de mentenanță pentru un website?
După ce site-ul tău a fost realizat, ai respirat ușurat și ți-ai spus că, în sfârșit, prezența în online a proiectului tău te va ajuta și va crește numărul de posibili clienți.
Deodată tot felul de anunțuri au apărut în panoul de control (dashboard) al website-ului tău: wordpress te anunță că trebuie să facă un upgrade, plugin-urile sunt neîntreținute, când încerci în sfârșit să faci un update apare următorul mesaj: „nu uita să faci un back-up”. Unii sunt mai curajoși și instalează ultima variantă a plugin-ului, dar observă că site-ul nu mai este același sau apar diferite erori: eroare 301, eroare 303 sau un ecranul alb din care nu te mai poți conecta la site-ul tău decât din partea de FTP sau CPanel.
Trebuie să știi că toate scenariile de mai sus au soluții și cu un back-up periodic este simplu să repari orice greșeală. Cu atât mai mult, un abonament de mentenanță web poate acoperi multe servicii care să te ajute să ai un site performant.
Ce poate conține un abonament de mentenanță web
Fie că trebuie să faci upgrade de PHP, că te confrunți cu spaming sau probleme de securitate și link-uri care nu mai duc nicăieri, un serviciu de mentenanță website bun te ajută să:
– crești viteza site-ului tău oferind astfel o experiență cât mai bună pentru utilizatori;
– adaugi conținut nou în mod periodic;
– realizezi back-up-uri în mod constant pentru a te asigura că website-ul tău poate fi restaurat oricând la o variantă recentă a lui;
– rezolvi probleme de securitate;
– elimini erori, link-uri greșite sau bug-uri (probleme de funcționare a plugin-urilor, a temelor sau a codurilor din spatele website-ului tău);
– ai grijă la compatibilitatea cu orice device (să fie responsive pentru telefon mobil, tabletă, pc, laptop etc.), dar și la compatibilitatea cu orice browser (Safari, Chrome, Firefox, Microsoft, IE etc.);
– ai grijă la modul în care interacționezi cu utilizatorii tăi (fie prin comentarii și servicii de chat, fie prin mentenanța unei platforme front-end de tipul „contul meu” etc.).
Bineînțeles că fiecare website este diferit și, în funcție de funționalitățile pe care acesta le are, un abonament de mentenanță web poate avea servicii variate și de cele mai multe ori se împrietenește bine cu un abonament de realizare SEO (optimizare pentru motoarele de căutare).
Abonamente de mentenanță website: prețuri
Serviciul de mentenanță website este unul de lungă durată și necesită multă consecvență. Dat fiind că site-urile sunt foarte diferite (număr de pagini, număr de unelte folosite în site etc.) și prețurile variază.
Un alt factor important este alegerea programatorului care să se ocupe de administrarea și mentenanța paginilor din site-ul tău. Sfatul nostru este ca, dacă dorești un abonament de mentenanță pentru website-ul tău, să lucrezi (în măsura în care este posibil și dacă ești mulțumit) cu același programator care a realizat și dezvoltat site-ul, deoarece el cunoaște cel mai bine modul în care site-ul tău este construit.
Cu toate acestea, un abonament de mentenanță web nu ar trebui să fie costisitor și poate să plece chiar de la 5 Euro / lună și poate ajunge până la câteva sute de Euro / lună pentru magazine online complexe care au mii de vizitatori zilnic.
Ce ar trebui să conțină un contract de mentenanță web?
Este bine de știut că un astfel de contract se realizează de obicei pe o durată mai mare de timp (6 luni, 12 luni sau chiar 24 de luni).
Este bine ca acest contract de servicii mentenanță web să conțină o listă detaliată a serviciilor măsurabile pe care web-developer-ul tău le va realiza în mod constant, dar și perioada de timp la care va repeta aceste procese.
Trebuie să te asiguri că în mod periodic (noi o facem lunar) acesta îți va trimite rapoarte care să demonstreze realizarea acestor servicii, dar și noi propuneri pentru următoarea perioadă de timp, în funcție de necesitățile site-ului tău.
Mentenanța web o poți face și tu singur
Da, așa este. Mentenanța web nu este rocket science și poate fi realizată chiar de tine dacă dispui de timp și ai câteva cunoștințe de bază în ceea ce privește modul în care website-urile sunt construite. Platformele de tip CMS sunt de real ajutor, iar informațiile de pe web sunt cuprinzătoare și poți găsi răspunsuri pentru majoritatea întrebărilor tale direct din Google. Tot ce trebuie să faci este să fii sigur că sursa este una de încredere și că site-ul este unul cu notorietate în domeniu.
Acest proces solicită un timp îndelungat pentru cineva care este începător și, ca orice proces nou, și mentenanța web poate avea o curbă destul de mare de învățare. Ce este bine de știut este că după primele 2-3 luni îți va fi din ce în ce mai ușor să îți administrezi site-ul de unul singur. Și ce poate fi mai plăcut decât să fii conștient de capacitățile website-ului tău?
Concluzii
Așa cum spune și Josh Steimle: să aduci vizitatori în site-ul tău nu este întotdeauna partea cea mai grea, provocarea adevărată este să îi faci pe utilizatori să rămână în website-ul tău mai mult de 5 secunde, iar acest lucru este cu atât mai dificil când ai un site precar administrat.
Sfatul nostru este să ai grijă de mentenanța website-ului tău: are nevoie de conținut nou, atenție, protecție în fața unor posibile amenințări, update-uri și îmbunătățiri periodice.
Și nu uita, dacă mentenanța web a site-ului tău îți dă bătăi de cap, caută un profesionist care să te ajute.